6 Ağustos 2015 Perşembe

Peeling

Peeling denilince aklına herkesin kimyasal peelingler gelse de aslında peeling soyulamayı ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada soyulma cilt yüzeyinin yenilenmesi için yapılan işlemdir. Aşağıda farklı türleri bulunan peeling hakkında bilgiler verilecek ve bu işlemleri temeline değinilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Peeling Nedir

Peeling Nedir

Cildimizin en üst katmanı olan epidermis ölü hücrelerden oluşan keratin kaplı bir tabakadır. Aslında insan cildi ayda bir kendini yeniler ancak biz bunları pek fark etmeyiz, duşta keselenirken (aslında bu da bir peeling yöntemidir) cildimizi sabunlarla yıkarken bu ölü deriyi atarız. Çoğu zaman ciltten çıkan kir olarak düşündüğümüz şey aslında ölü deridir.

Kelime anlamı olarak dilimize İngilizceden geçmiş  olan peeling ''soyma'' anlamına gelmektedir. Yani peeling aslında cildin soyulmasıdır. Peeling işlem tarzına göre fiziksel peeling ve kimyasal peeling olmak üzere  ikiye ayrılır. Uygulama derinliğine göreyse üçe ayrılır bunlar yüzeysel  , orta  ve derin peeling olarak adlandırılır.Yani kabaca tanımlamak gerekirse peeling çeşitli fiziksel veya kimyasal maddeler ile cildin soyulması ve yenilenmesidir. 

Fiziksel Peeling

Cildin çeşitli sert cisimlerle soyulması işlemine fiziksel peeling adı verilir. Kullanılan maddeler kese, kabak lifi, meyve çekirdekleri, şeker, tuz, kahve, kil, toprak, ponza taşı gibi maddelerin yardımıyla cildin çizilerek soyulması işlemidir. Ancak fiziksel peeling tek başına kullanılmaz çeşitli cilt yumuşatıcı maddeler (yağlar, kayganlaştırıcılar, vb.) aracılığıyla cildin yumuşaması sağlanarak kullanılan fiziksel maddenin cildi daha rahat çizmesi ve soyması amaçlanır. Daha çok yüzeysel peeling türüdür.Fiziksel peeling kadınlar arasında oldukça popüler bir yöntemdir ancak fiziksel peeliing çok sık yapılmamalıdır, cildinizi su ve sabunla yıkamak bile bir çeşit peelingdir. Ayrıca fiziksel peelingler etkileri zayıf peeling metotlarıdır. 

Kimyasal Peeling


Cildin çeşitli kimyasal yöntemlerle soyulması olayına kimyasal peeling denir. Kullanılan asitin derecesine göre yüzeysel veya derin peeling yapılması mümkündür. Kimyasal peeling için aha (alfa hidroksi asit) gurubundan glikolik asit, laktik asit, mandelik asit kullanılabilir, bha (beta hidroksi asit) olarak salisilik asit çok sık kullanılır. Bunlar haricinde orta ve derin peelingler yapmak için tca kullanılır.

Bitkisel Peeling

Bitkisel Peeling


Son dönemlerde green peel olarak hayatımıza sokulmuş bir başka kozmetik uydurmacası bitkisel peelingtir. Toplumda ''bitkiyse zararsızdır'' algısı olduğundan dolayı insanlar bu tarz şeylere kolayca kanıp daha yüksek paralar vermektedir. Bitkisel peeling aslında bir çeşit kimyasal peelingdir, çeşitli bitkilerde bulunan asitler kullanılarak peeling hazırlayan firmaların yeni satış tekniğidir. 

Bitkisel peeling olarak adlandırılan maddeler söğüt kabuğu, karanfil, acı badem, elma, limon, melisa, ginseng, ısırgan otu, menekşe, sarı sabır otu, yosun, papatya, sinir otu, ciğer otu, papaya, avokado, huş ağacı, at kestanesi, at kuyruğu, adaçayı, cadı fındığı, gibi bitkilerin meydana gelir. Aslında bu bitkilerde salisilik, mandelik, tartarik, malik, sitrik, laktik veya glikolik asitler bulunur. 

Doğal Peeling


Kimyasal ismi korkutucu olmasında kaynaklı insanlar  doğal peelinge yönelmektedir. Çeşitli fiziksel peeling maddeleri, otlar ve yağların adı verilerek doğal peeling tarifleri hazırlanmaktadır, büyük çoğunluğu faydası olmayacak şekilde sadece ölü deride dökülme sağlayan peeling metotudur. Cildinizin rahatlamasını amaç ediniyorsanız bu tarz peelingler yapılabilir.  

Karbon Peeling


Aslında lazer peelingin bir diğer adıdır. Ciltte uygulama yapılan bölgeye sürülen karbon solüsyonu ile cildin lazer ışıklarıyla yakılmasına karbon peeling denilmektedir. Genellikle cilt lekeleri ve sivilce izleri ve yaşlılık belirtileri için yapılan bir uygulamadır. Ciltteki kolajen ve elastin sentezini arttırır. Ancak kullananların çok da memnun kalmadığını ufak bir internet araştırmasıyla gözlemleyebilirsiniz.


Aşağıda bulunan yazılarımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

KİMYASAL PEELİNG ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak peeling bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.