17 Kasım 2013 Pazar

TCA - Trichloroacetic Asit

Kimyasal peeling, cildi canlandırmak amacıyla uygulanan kimyasal maddelerle cildin hasarlı üst kısmının "soyulması" işlemidir. Bu şekilde daha parlak, genç, temiz bir cilt görünümü kazanılır. Bu şekilde cilt adeta yeniden hayat kazanır. Kimyasal peeling amacıyla değişik kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Kullanılan maddeye göre yüzeysel, orta ve derin peeling yapılabilmektedir. Trikloroasetik asit (TCA) orta derinlikte peeling yapar. Trikloroasetik asit (TCA) yaygın kullanılan peeling maddelerinden biridir. Uygulanan konsantrasyona göre TCA ile epidermiste nekroz oluşmakta ve ardından epidermis ve papiller dermal matrixte yenilenme meydana gelmektedir. TCA, foto yaşlanma, kırışıklıklar, aktinik keratoz, melazma ve lentigo simpleks, akne skarlarında kullanılmaktadır.
TCA -  Trichloroacetic Asit Nedir ?

TCA -  Trichloroacetic Asit Nedir ? 


Trikloroasetik asit (TCA) genellikle kırışıklıkların pigmentlerdeki değişimlerin ve cilt lekelerinin tedavisinde trikloroasetik asit kullanılır. Bu asit sadece yüze değil, vücudun güneşe maruz kalmış diğer bölgelerine de ve boyunda da yararlıdır. Ağız ve göz çevresi gibi daha dar alanlarda işlem gerçekleştirildiğinde içeriğinde bu asidin bulunduğu ürünler tercih edilir. Trikloroasetik asit (TCA), %15'den % 70 arası yoğunluklarda uygulanabilir fakat genellikle orta derinlikte peeling yapmada kullanılır. Cildin yüzeyindeki ince kırışıklıklar, yüzeysel lekeler ve pigmentasyon problemleri, bazı akne problemleri TCA ile tedavi edilir. TCA ile yapılan soyma işlemlerinde sonuçlar, Fenol ile yapılanların sonuçlarına oranla daha kolay tolere edilebilir. Arzu edilen sonuçlara ulaşabilmek için birden fazla TCA ile soyma gerekebilmektedir. TCA soyma işlemi sonrasındaki iyileşme, genellikle fenol ile yapılan soyma işlemi sonrasından daha kısa bir süre almaktadır.



TCA Nasıl Etki Eder ? 


Zamanla ciltteki kollajen ve elastin liflerde bozulma olur, bunun sonucunda ince çizgiler ve kırışıklıklar oluşur. Kimyasal peeling ile soyulan deri yenilenir ve yeni dokuların oluşması sağlanır. Cildin üzerindeki hasarlı kısım ayrılması ile daha sağlıklı rengi ve dokusu güzel bir cilt oluşur.

TCA Hangi Alanlarda Kullanılır ? 

  • Akne (sivilce izi) tedavisi 
  • Akne çukuru tedavisi
  • Kırışıklıklar ve ince çizgilerin giderilmesi
  • Ciltteki açık porların kapanması
  • Eldeki yaşlılık lekeleri giderilmesi
  • Ameliyat izlerinin silinmesi
  • Jilet ve faça izlerinin silinmesi
  • Gebelik lekelerinin giderilmesi
  • Yaşlılık ve güneş leke tedavisi
  • Kalıcı dövmeleri silme
  • Yaşlanma etkilerini geciktirmek 
  • Nasır
  • Tırnak mantarı
  • Cilt çatlakları

gibi durumlar için  TCA peeling tedavisi uygulanmaktadır. Cilt yenilemedeki esas amaç, cildin epidermis ve kısmen dermis denilen tabakalarının soyularak alttan yeni hücrelerin oluşmasına zemin hazırlayarak cildin yenilenmesini sağlamaktır.

Deri soyulurken bir defada 60 mikron derinliğe kadar inebilir. Daha aşağıda, üzerinde deriyi yenileyen hücreler ile melonosit adı verilen renk hücrelerinin bulunduğu bazal katman, yani derinin üçüncü katmanı yer alır. 60 mikrondan aşağıya inildiğinde ise bazal katman hasar görüyor ve burada bulunan hücreler ölüyor. Bu nedenle, deri hangi yöntemle soyulursa soyulsun, derin ve yaygın akne izlerini ve kırışıklıkları 1 defa da yok etme şansı pek yoktur. Bu durumda tedavi belli aralıklarla 2, gerekirse 3 seansta planlanır. Kimyasal soyma işleminde deri katmanları kaldırılır ve iyileşme süresince ortaya yeni ve daha sağlıklı bir cilt çıkar.

TCA Peeling Uygulaması 


TCA peeling uygulanacak cildin temiz olması gerekir, herhangi bir krem, yağ ve tonik uygulanmamış olmalıdır. Yüz bölgesine yapılacak uygulamalarda göz ve göz çevresinde kesinlikle kullanılmamalıdır. TCA uygulama alanına ve probleme göre % 15 ile % 70 arasında değişen oranlarda kullanılmalıdır. TCA bir parça doğal pamuk yardımıyla uygulanacak bölgeye hızlıca sürülür. İlk uygulama için 1 dakika eğer istenilen soyulma olmazsa bir ay sonrasındaki uygulama için maksimum 2 dakika bekletilip suyla yıkanır. İşlem sonrası yıkanan cilde, E vitamin ve B5 vitamini gibi vitaminler sürülür. Ancak dikkat etmeniz gereken bir husus da ciltte ufak bir alanda deneme yaparak asiti daha sonre genel anlamda kullanmaktır. Unutmayın ki bu asiti uzmanlar kullanır. eğer kendiniz kullanacaksanız düşük oranlarda ufak denemelerle cildinizin vereceği tepkiyi görerek kullanmak en doğru kullanımdır. 

TCA ile uygulanan peeling tek seansta probleminizi çözemeyebilir. 1 ay aralıkla birkaç seans uygulayabilirsiniz.

TCA Peeling Yan Etkileri 


Tedaviden sonra kısa süreli hafif kızarıklık, pullanma ve soyulma olabilir. TCA peeling uygulamasını takiben güneşten korunma çok önemlidir. TCA peeling sonrası kişiler normal aktivitelerine devam ederler. Cilt soyulmaya başladığında kesinlikle müdahale edilmemeli, soyulan derilerin kendi kendine dökülmeleri beklenmelidir. Uygulamayı takiben 5 gün kadar makyaj yapılmaması, hafif nemlendiriciler, bepanten, skualen, B5 ve E vitamini, çinko oksitli pişik kremi ile özel nemlendiriciler dışında ürün kullanılmaması ve güneşten korunmasının sağlanması önemlidir. Gebelerde ve uygulama bölgesinde aktif enfeksiyonu olanlarda kullanılmaz. Aktif sivilcelere uygulanmaz. 



TCA yazımızdan da anlaşılacağı gibi güçlü bir peeling türüdür. Eğer daha nazik türler kullanmak isterseniz AHA yani alfo hidroksi asitleri tercih etmeniz gerekebilir. Bunun için de aşağıda size farklı AHA bileşenleri hakkında verdiğimiz bilgilere bakabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

KİMYASAL PEELİNG ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak peeling bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.